Jouw zonnepanelen op een dak in de buurt

Klik hier om te lezen hoe

Zonnepanelen hebben veel voordelen! Ze zijn duurzaam, rendabel en maken je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Heb je geen dak dat geschikt is voor zonnepanelen? Je krijgt nu ook vrijstelling van energiebelasting door panelen te leggen op een groot dak bij jou in de buurt. Zo kan iedereen beschikken over eigen duurzame, lokaal opgewekte en betaalbare stroom.

Is dat niet ingewikkeld? Een beetje. Gelukkig zijn er energiecoöperaties en andere professionals die hier veel verstand van hebben en alle moeilijke zaken voor je regelen. Bij Dakjewel kun je nagaan of er een project in jouw buurt is waar jij je bij kunt aansluiten. Zo niet, meld je vrijblijvend aan en je ontvangt bericht als er een nieuw project wordt gestart in je buurt. Misschien wil je wel zelf een initiatief starten? Laat het ons weten!

Bekijk de projecten in jouw omgeving
Bekijk de kaart

Geen eigen dak voor zonnepanelen?

Met de volgende stappen kun je toch van de voordelen genieten!

1. Vinden

Vind op de kaart alle zonne-energieprojecten in jouw buurt.

2. Volgen

Volg de interessante daken en ontvang updates van de initiatiefnemers.

3. Inschrijven

Geschikt dak gevonden? Schrijf je in en geef aan hoeveel zonnepanelen je wilt.

4. Ontzorgen

Wanneer genoeg buurtgenoten zijn ingeschreven, gaan de initiatiefnemers aan de slag.

5. Profiteren

Gelukt! Je hebt je eigen zonnepanelen.

De voordelen op een rij

Financieel:

Zonnepanelen zijn voor iedereen rendabel. De terugverdientijd van zonnepanelen op een dak in je buurt is dankzij belastingvrijstelling via de Regeling Verlaagd Tarief bij collectieve opwek vergelijkbaar met zonnepanelen op je eigen dak. Je kunt ervoor kiezen je gehele elektriciteitsverbruik te verduurzamen, maar ook één zonnepaneel afnemen. Je rendement blijft hetzelfde.

Lees hier meer over de regeling.

Duurzaam:

In 2015 is door 195 landen, waaronder Nederland, het Klimaatakkoord bekrachtigd. Hierin wordt onderstreept hoe groot het belang is van duurzame energie voor het beperken van CO2-uitstoot en de wereldwijde klimaatverandering. Nederland heeft zich verbonden aan de doelstelling van 14% duurzame energie in 2020, maar we zitten pas op 4,5%. Zonnepanelen in de buurt zijn een goede manier om zelf bij te dragen aan de klimaatdoelstelling. De elektriciteit uit zonnepanelen is 100% CO2-vrij. En door lokale opwekking kan de elektriciteit ook heel efficiënt worden benut.

Sociaal:

Door je aan te melden voor zonnepanelen op een dak in je buurt kom je in contact met gelijkgestemde buren. De zonnepanelen worden ondergebracht in een coöperatie waar jij en je mede-investeerders lid van zijn. Verder kun je zo actief zijn als je zelf wilt. En wie weet tot welke ideeën je samen verder nog komt om je buurt mooier en leefbaarder te maken!

Lokaal:

Fossiele brandstoffen raken op en zijn niet overal beschikbaar. Dankzij lokale energie vergroot je je onafhankelijkheid van deze fossiele brandstoffen. Lokale energie zorgt er verder voor dat de opbrengsten grotendeels bij jou, je buurtgenoten, lokale leveranciers en dakeigenaren terechtkomen, wat weer goed is voor de lokale economie.

Blijf op de hoogte van de projecten bij jou in de buurt!

Houd mij op de hoogte